top of page
Forfatters billedeGitte Nielsen

Er din hund reaktiv eller er den bare selektiv?


Når man virkelig lytter… lytter med hjertet ❤️og ønsket om at hjælpe, hører man rigtig mange hundeejere, der er dybt frustrede over deres reaktive/udfarende hunde.

Hunde der bliver kaldt aggressive, dominante og ja, reaktive.

Og rigtig mange ejere, har fået tudet ørene fulde med, at det er deres skyld, at hunden er reaktiv.


What…? Det tror jeg næppe det er.


Der kan være så mange grunde til, at hunden reagerer med udfald og gøen, overfor andre hunde eller andet.

·       Den kan være blevet overfaldet, af en løs hund

·       Den kan mangle socialisering (hvilket desværre bl.a. er et resultat, af Corona nedlukningen)

·       Det kan være race bestemt.

·       Den kan komme fra et opdræt, der ikke har socialiseret (hvalpefabrik eller gaden)

·       Frygt kan være nedarvet fra tæven.

·       Den kan være yderst selektiv og sensitiv.

·       Det kan også være, den bare var sådan, da du adopterede en voksen hund og..?

 

De fleste hunde er faktisk selektive i forhold til. hvem de ønsker at omgås. Og hvis de ikke har haft, muligheden for at vælge fra, kan de også udvikle reaktivitet. Og det er desværre ikke altid, inden for ejers handle muligheder, at hjælpe hunden i situationen.

Men de hunde, vi ser på gader og stræder, der gladelig hilser på andre hunde, mennesker osv. er lidt standarden for, hvad vi tror er “normalen”. Så når den selektive hund siger fra, tror ejer ofte, at det er deres hund eller dem selv, der er noget galt med.

 

Lad mig slå fast, en gang for alle – DET ER DET IKKE!

 

For en stor del, af de ejere med de selektive, reaktive, gøende, udfarende og frygtsomme hunde, er ikke dem vi ser på gade og stræder, selvom de udgør en ret stor procentdel, af de samlede hundeejere. Nej for de hundeejere,  går og putter sig ude i skoven. Eller lufter hunden tidligt om morgenen eller sent om aftenen eller måske slet ikke.

Fordi de er så udfordrede, på deres udfordrede hund…

 

·       En hund der er reaktiv, er en utrolig stressende situation, for både ejer og hund. Begge lider under det og til tider er det faktisk ejeren, der har det sværest.


·       Ejeren møder måske fordømmende blikke og ufølsomme bemærkninger, når deres hund står gøende ude i snoren.


·       Eller et væld af velmente, men mere eller mindre ubrugelige kvik tips, til at få hunden til at stoppe, den ubehagelige adfærd.

 

Uheldigvis er vi mennesker, meget påvirkelige af, hvad andre synes og tænker om os, så ofte vil vi reagere, ved at skælde hunden ud, for så har vi da vist ham/hende på den anden side af vejen, med den rolige labrador, at vi i hvert fald ikke synes det er ok, at vores hund gø’er vildt af hans/hendes hund.

Det er helt normal menneskelig reaktion. Men desværre så gør vi kun ondt værre, i forhold til hunden.

Ved at skælde ud, påfører vi hunden ubehag i situationen, hvilket kun bekræfter den i, at den der labrador bestemt ikke er noget positivt. Og i værste fald, kan det skade vores egen relation til vores hund, når vi ikke støtter den i en svær situation.

 

Mit vigtigste budskab her er: DU ER IKKE ALENE – vi er mange med udfordrede hunde.


Hunde er lige så forskellige, som mennesker.

Nogle hunde er super sociale og elsker alle andre.

De fleste hunde er lidt selektive og vil godt have lov til at vælge selv. Ofte kan de best lide dem, der ligner dem selv. De gider ikke, hvem som helst.

Nogle hunde, (ofte unghunde eller hunde fra svær opvækst) har måske ikke lige lært, et høfligt hundesprog og buldrer der ud af og så er det jo okay, at andre hunde siger fra.

Nogle hunde er meget selektive, i hvem de ønsker at omgås og dermed hvem, der skal komme i nærheden af dem. Hvorfor de er dette, kan der som jeg skriver ovenfor, være mange grunde til.


Men det vigtigste er, at vi som ejere indser og respekterer dette. Det bedste vi kan gøre, er at støtte hunden og hjælpe den ud af svære situationer. Vi er vores hundes ambassadører og jo bedre vi er til at se, hvordan de har det og hjælpe dem i den enkelte situation, jo bedre bliver tilliden og samarbejdet.

Kig på din hund og lær dens signaler at kende.

Støt den når den har det svært og husk på, at det er hverken dig eller din hund der er noget galt med.

 

Vi kan altid via adfærdsbehandling, ændre på hundes følelser omkring andre hunde, mennesker, børn, cykler, biler eller hvad det nu er der trigger hunden.

Det er selvfølgelig klart, at udgangspunktet påvirker udfaldet.

Den frygtsomme gadehund, bliver måske aldrig som en lalleglad labrador, men den kan få et godt liv, ved ændring af dens følelser, omkring triggere.

 

Der er ingen kvik fixes. Men med målrettet træning og masser af tålmodighed og kærlighed, kan de fleste hunde (og ejere) få et væsenligt bedre liv.

 

Du er altid velkomme til at kontakte mig, hvis du har brug for hjælp til din reaktive hund. Sammen kan vi skabe et godt liv og samarbejde for jer begge.


❤️Stay safe out there❤️du er ikke alene🙏🏻

 

 

563 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page